Groene vingers

Open tuinweekend: 4 en 5 juni, i.s.m. Velt en Natuurpunt. Tuin open zaterdag en zondag van 10 tot 18u. inkom 2€, drankje inbegrepen.)

Net voor de eeuwwisseling verlegde mijn levenspartner zijn creatieve interesse als architect van gebouwen, installaties en interieur naar de creatie van tuinen en landschappen. Dat vergde weer heel wat extra studie. Ik had toen samen met de vzw Velt gewerkt aan de reeks “de ecologische siertuin”, waarvoor ik het onderzoek deed, de scenario’s schreef en de radiostukjes maakte. De liefde voor groen nam toe in die tijd, niet alleen bij ons, maar ook bij de burger. Het architecturale vakmanschap van Jacky, gecombineerd met onze plantenkennis zorgde voor vele realisaties en opdrachten in heel Vlaanderen. Toen Jacky in 2009 overleed kon ik dat niet laten liggen. Vermits ik geen architect ben, maar wel groene vingers en dito hersens heb, zet ik de tuinplannen op kleine schaal voort:

  • via mijn eigen tuin die vaak de deuren openzet, i.s.m. Velt, Natuurpunt of een lokale groep…
  • via kleinschalige opdrachten voor tuinrestauratie, vooral gericht op duurzame, harmonieuze en gezonde borders met vaste planten en heesters, die geen zwaar onderhoudswerk vragen…
  • via het geven van korte cursusreeksen in samenwerking met vormingsinstellingen of volkshogescholen…

Kleinschaligheid is troef, maar de ecologische principes blijven wel de basis vormen. In ons tuinarchief zitten tientallen staaltjes van mooie resultaten.

 

…een visie…

De natuur is een fenomeen waarin wij onze inspiratie vinden. De siertuin is er een onderdeel van, maar tegelijk ook een menselijke ingreep. Geen inbreuk. De mooiste tuinen zijn deze die naadloos overvloeien in de ongerepte natuur, er de mooiste kenmerken van vertonen en toch ontworpen zijn op maat van de mens, met zijn behoeften…zijn dromen en verlangens.

 ...een plan(ning)…

Elke schoonheid heeft een structuur die bijna onzichtbaar aan de basis ervan ligt. Dat is ook zo in de kunst, de muziek, de taal…En dat geldt voor de tuin. Een goed plan legt alle duurzame elementen vast op papier in een harmonie waarin natuur en mens optimaal aan hun trekken komen. Elk plantje, elke boom, elk plekje water droomt van een ideale standplaats. Wie daarmee rekening houdt krijgt een wolk van een tuin, die gezond is, die stand houdt in barre momenten en een schitterend rendement aan kleur, bloemen en bladeren waarborgt. Voor zo’n plan tekenen wij graag.

 …realisaties…

Kan-Kan is zowat 10 jaar actief op het domein van tuinontwerp. Het resultaat: gelukkige eigenaars die verbaasd staan dat zoveel weelde in zo’n korte tijd op hun lapje grond werd verwezenlijkt. Kijk even mee…

Westra-010_small…hoe gaan we te werk?…

Ook hier is democratie een mooi woord: het staat voor overleg met de tuineigenaar. Wie is hij of zij? Hoe leven zij en welke plaats neemt de tuin in hun leven in? Afspraken maken… en dan stap voor stap het traject uittekenen voor een groen paradijs … en dat begint met goed naar elkaar te luisteren en om je heen te kijken… de tuin begint immers aan de horizon.

Westra-011_small…open tuindagen…

Uiteraard kon Kan-Kan met haar eigen tuin niet achterblijven. Hij is aangelegd met onze groenvisie in het hoofd en het plan in de hand. En in fazes… Het resultaat kan je elk jaar komen bekijken tijdens de open tuindagen.

Mastellestraat 45 in 3020 veltem-beisem – 016.480738 – vionawestra@kankan.be 

 …cursussen…

Mensen met wat vrije tijd willen graag zelf een groot aandeel hebben in de realisatie van hun siertuin. Beginnen is moeilijk en een goed plan uittekenen , waarin geen enkel element over het hoofd wordt gezien is voor liefhebbers bijna onbegonnen werk. Korte cursustrajecten kunnen mensen helpen in hun zoektocht naar een goede tuinoplossing. Een cursus die groene vingers helpt rijpen…

groepsbezoek is altijd mogelijk op aanvraag. Hou ook de data in de gaten voor de open tuindagen van Velt”.