“jonge honden”

een boek over de toekomst van de journalistiek.

 

Het was naar aanleiding van het verjaardagsfeestje van het “Fonds Pascal Decroos” dat deze jonge honden uitgelaten werden. Het fonds, dat zich inzet voor Bijzondere Journalistiek (lees: de betere onderzoeksjournalistiek) bestaat immers 10 jaar. De jonge Geert Zagers ging ten rade bij 10 journalisten en communicatie-experts tussen 20 en 35 jaar en legde hen de belangrijke vraag voor: “is er nog toekomst voor de journalistiek?”

Het antwoord was volmondig “ja”, maar de journalistiek van morgen blijkt er dan toch beduidend anders uit te zien dan die van vandaag.

Op de eerste plaats blijkt dat Vlaanderen te lang vasthoudt aan tradities en te weinig op zoek is naar innovatie. En vermits de media internationaal in volle transitie zijn, heb je lef en initiatief nodig om die stroom te trotseren en er een juiste koers in te varen.

Op de tweede plaats neemt de rol van de elektronische communicatie met de dag toe. Wie daarvoor de ogen sluit, dreigt in een hopeloze positie terecht te komen. Kranten en tijdschriften zullen meer moeten investeren in hun digitale takken en tegelijk een creatieve weg zoeken om hun printversies kwalitatief te verrijken. Dat vraagt geld en mensen.

Op de derde plaats is de rol van de gebruikers veranderd. Ze zijn actieve mediagebruikers geworden, die meer doen dan enkel lezen, kijken of luisteren. Ze reageren en willen zelf ook gehoord (en vaak gezien) worden.

 

De jonge honden die in het boek aan het woord komen zijn professionele twitteraars en bloggers en kijken verder dan hun Belgische neus. Ze hebben jaren ervaring in communicatiebedrijven, waar ze hun taken mochten en moesten combineren met verregaande vrijheid en flair in hun plicht om nieuwe einders te ontdekken. Wat ze vooral ontdekten: dat de communicatie blijkbaar geen einders meer heeft.

 

“Jonge honden” heeft iets beangstigends voor de oudere generatie, iets hoopgevends voor de jongere. Toch is het vooral een boekje voor insiders. Communicatie wordt dan ook vooral aangezien als een marktproduct met een waarde, maar vooral met een prijs.

Voor jonge journalisten en marketeers in spe is het vooral een waarschuwing: denk niet dat je volleerd bent na een paar jaar hogeschool. Het beroep is verre van romantisch. Je zult 100% wakker moeten blijven.

Nieuws wacht niet langer op verspreiding… het verspreidt zichzelf. De journalist zal het kneden tot een volwaardig informatief product. Hoe? Zoek het zelf uit.

 

“Jonge honden” is uitgegeven bij Van Halewyck – Leuven.

ISBN 978 90 5617 948 9

Zie ook www.vanhalewyck.be en www.fondspascaldecroos.org.

 

(VW)